Четвер, 28 Березня, 2024

Професор із США зробив невтішні висновки про Володимира Зеленського, проаналізувавши серіал «Слуга народу»

Олександр Мотиль, професор Ратґерського ​університету в США, написав у статті для аналітичного видання “The Foreign Policy”, що після першого туру президентський виборів в Україні новим президентом стане або Порошенко, або «alter ego» Зеленського – Василь Голобородько. Олександр Мотиль є не першим західним аналітиком, який звернувся до екранного образу кандидата Володимира Зеленського для того, аби зробити висновки про погляди самого політика, повідомляє Радіо Свобода, інформує сайт yes-chernivtsi.

Канадська дослідниця Даєн Френсіс в статті для Atlantic Council, зазначила, що Зеленський – досвідчений та успішний бізнесмен, чий хіт «Слуга народу» представив глядачам разючу картину корумпованих українських мільйонерів, а також сценарій реформ.

Хоча деякі критики вважають підхід Мотиля «надто постмодерним», експерт вважає, що роль Зеленського як виконавчого продюсера серіалу свідчить про його політичні погляди.

Дослідник звертає увагу на важливі відмінності серіалу від сучасних українських реалій. По-перше, у серіалі Україну змальовано практично цілком російськомовною, а більшість українців, що спілкуються українською, – на вигляд радикальні путчисти. У реальності українська мова в Україні звучить щонайменше так само часто, як і російська. По-друге, українську корупцію також значно перебільшено, вважає дослідник.

 Однак найбільш разючою відмінністю є відсутність у телесеріалі фактора Росії чи Путіна. У цьому альтернативному світі Крим і Донбас не окуповано, немає смертей, пише Олександр Мотиль.

За словами Мотиля, серіал немов говорить, що росіян не потрібно звинувачувати у проблемах України, винуваті самі українці а, більш конкретно, українські патріоти, які вважають, що можуть довіряти Заходу.

Науковець зазначає, що Зеленський як продюсер або не знає, як реагувати на цю загрозу для України, або, що гірше, вважає, що її взагалі не існує. Тому Зеленський може бути схильним до помітних помилок у відносинах з Володимиром Путіним та невиправданих поступок. В своїй політичній діяльності Зеленський може виявитись небезпечно проросійським, робить висновок американський аналітик.

Стосовно другого кандидата – чинного президента Порошенка – Мотиль визнає, що Порошенко має свої як сильні сторони так і слабкості, і серед останніх – недостатній прогрес в боротьбі із корупцією.

.,.,.,.