Вівторок, 19 Березня, 2024

Каспрук vs Продан: неприхована боротьба мера з секретарем міської ради

Після усунення з посади обраного прямим голосуванням міського голови Олексія Каспрука, група секретаря міськради Василя Продана стала уже й формальним центром ухвалення рішень у Чернівцях з первинними, дуже незначними ознаками легітимності. Будучи у позиції «тіньової влади», рідномістяни фактично повністю заблокували нормальну роботу міської ради та чиновників і намагаються зробити собі «лице», щоб максимально надовго законсервувати наявну наразі ситуацію. Деталі – на yes-chernivtsi.

Погану владу в місті змінила ще гірша

Якщо коротко, то ситуація, яка склалася у місті від такої-сякої демократії, все швидше скочується до авторитаризму. Василь Продан уже сьогодні фактично в ручному режимі розподіляє чималі бюджетні кошти, які збирають з усіх платників податків Чернівців. Тепер він власник найуспішнішого бізнесу у Чернівцях. Одне діло торгувати помідорами і огірками на Зеленій, зовсім інше – позначати свій інтерес (який не завжди є на поверхні і виражається в грошовому еквіваленті) у кожній значній транзакції, яку виконує міська рада, це наші гроші, які платимо до міської казни.

Будь-яка ефективна демократична система будується на системі стримувань і противаг. Але ця система у Чернівцях була свідомо зломлена. Тепер система ухвалення рішень, їх виконання і контролю у руках команди Василя Продана. Фактично ця влада не обмежена нічим. Нічим, окрім часу. Час і жадібність його «групи 29» грають проти Василя Сафроновича набагато сильніше, ніж Олексій Павлович, Ірина Ігорівна та декілька навіжених активістів разом узяті.

1

Оскільки Продан бачить гру системно, він має швидко вирішувати окрім поточних, тактичних питань міського господарства і питання зростання апетитів свого політичного клану, так і працювати на велике стратегічне завдання – довготривале утримання при владі. Дивитись на «залізний  трон», прикидати, як будеш на ньому царювать і царювать по-факту – різні речі. І Василь Сафронович це або уже зрозумів, або зрозуміє згодом.

Нова команда на чолі з Василем Проданом

Для забезпечення потреб тимчасово пануючого нині у Чернівцях політичного клану зараз відбувається перерозподіл посад та «тем» . У стратегічній перспективі Василь Продан уже займається забезпеченням перемоги у двох ключових кампаніях  – виборах (планових чи дострокових) депутатів та міського голови, а також виборах до Верховної ради від Чернівців.

І сьогодні всі дії Продана свідчать про те, що від групи «Рідного Міста» на ключових виборах буде зроблена ставка на двох кандидатів (Володимира Бешлея і самого Василя Сафроновича), на який буде працювати весь ресурс команди «Рідного Міста» і «втемну», інші члени «групи 29» та партій сателітів –  «Батьківщина», «Народний контроль», «Свобода», «Радикальна Партія», «Укроп» , «Опоблок» та інші різного роду активісти.

2

Тобто єдиним змістом більшості публічних дій цієї групи є отримання ключових виборних посад виключно для Бешлея і Продана. І вся прекрасна «робота»,  яку демонструють ці два місцевих політики, є нічим іншим, як «відкладені» розтягнуті в часі виборчі кампанії за рахунок бюджету міста та кожного платника податків у Чернівцях.

«Рідномістянська» мафія

Окремо варто похвалити цю групу за технологічні новації. Вони користуються не тільки найдорожчими засобами комунікації, а ще й зробили ставку на прямі комунікації через соціальні мережі. Їхні відео зі всіх ключових точок, де відбуваються роботи,  – працюють, як комунікаційний інструмент. Працюють через те, що сталим позитивним в загальному сприйнятті більшості українців є образ «господарника», мера, який не сидить на місці, а діє.

Ще більшим комунікаційним успіхом є ставка на «публічне» асфальтування доріг. Я особисто проводив не одне соціологічне дослідження у Чернівцях і завжди, підкреслюю – завжди, у відповідях респондентів проблема стану доріг була №1. Навіть знаючи, що багато з цих доріг не протримаються і однієї зими – все одно вони складають образ «господарників», які вирішують проблеми.

3

Опоненти Продана уже зараз починають програвати йому в рівні комунікації з реальним виборцем. Я не говорю про виборця віртуального, такого собі «фейсбукулу», якого насправді всього лише декілька процентів. Я кажу про реального виборця, справжні бажання якого стають зрозумілими після глибокого аналізу серії соціологічних опитувань. Уже зараз Олексій Павлович і всі інші ключові місцеві політичні гравці перебувають на рівень (або скажімо так «покоління») нижче уже вибудуваної по-факту системи комунікації Василя Сафроновича.

У системі, яку вибудовує Василь Сафронович, є і свої лузери, які поки не розуміють відведеної їм ролі у партії. Я зараз говорю про Віталія Михайлішина і Ростислава Білика. Для того, щоб команда Продана цілковито легалізувалася у Чернівцях, їм треба остаточно «зачиститись» від «збитих льотчиків», одіозних регіоналів. 

Політика зі знищення комунальних підприємств

Звісно, вони матимуть якусь частинку влади у Чернівцях, але на щабель, або два нижче своїх реальних амбіцій. Верхня планка для обох – депутат чи заступник міського голови. Ставка у цій шаховій партії поставлена на Бешлея і Продана. Усі інші рідномістяни,  і «група 29», і партії сателіти будуть лише їхнім фоном. Фоном їхньої довгої виборчої кампанії.

Тобто, якщо мене раптом запитають про наявний наразі політичний розклад у Чернівцях, я відповім, що є лідер і його дублер, молодші партнери без політичних перспектив, підтанцьовка, деморалізований головний опонент, маргінали-опоненти без перспектив і дезорганізована громадськість. Так виглядає поточна «політична фотографія» Чернівців.

4

Дуже дякую Василю Сафроновичу, бо підвищивши рівень ставок, він поставив новий виклик перед всіма іншими елітами Чернівців.  Або вони змінюватимуться швидко і радикально, або у місті залишиться тільки два лідери, а всі інші будуть боротися за свої чітко регламентовані місця «на підтанцьовках».

Якщо ж ніхто не почує месседжу – все буде дуже погано. Нинішня тенденція до авторитарного управління в місті буде все більше замикатися на невелику групу людей і виїдатиме сама себе та ресурси чернівчан. Апетити тільки ростимуть, їх потрібно буде вгамовувати за рахунок громади. І в такому випадку чернівчани «квиткуватимуть» всю систему Продана, а він їм натомість показуватиме кіно в соціальних мережах і робитиме клапті доріг. І так буде тривати допоки вони між собою один одного не поперегризають. Але це вже зовсім інша історія…

.,.,.,.