Вівторок, 19 Березня, 2024

Іван Мунтян не визнає свою провину щодо хабарництва

Голова Чернівецької обласної ради відкидає і спростовує усі звинувачення у хабарництві, які йому 4 лютого висунуло Національне антикорупційне бюро України. Далі про це на yes-chernivtsi.

Передумови конфлікту

Нагадаємо, що нещодавно до кабінету Івана Мунтяна завітали працівники НАБУ із перевіркою, в результаті якої висунули йому підозру у правопорушенні за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Голова ЧОР вважає, що таким способом зацікавлені особи намагаються «знищити місцеву еліту». Підозрюваний у вимаганні хабаря у розмірі 400 000 доларів, Іван Мунтян заявив, що під час обшуків не було знайдено жодних незаконних коштів. І назвав відео, на якому НАБУ не впускало журналістів до кабінету під час проведення слідчих дій, «цукерку, з якої можна будь-що виліпити». 

Зі слів пана Івана зрозуміло, що йому не дозволено детально коментувати ситуацію, оскільки перед цим йому необхідно отримати консультацію слідства та адвоката. До того ж, його офіційно не допитували. Тим не менш, депутат говорить, що жодного звинувачення не визнає. Після п’яти розшуків, які вчинила працівники НАБУ, грошей не знайшли, отже і претензій ніяких не повинно виникати.

Коментарі звинуваченого

На пряме питання про хабар Іван Мунтян не дає чіткої відповіді. Лише наголошує, що ситуацій в області з санаторними приміщеннями досить складна. Важно залучати інвесторів, оскільки будь-які кошти, які вони вкладають у розвиток структури оздоровчих комплексів, визначають як неправомірний хабар. Депутат бідкається, що такими темпам не тільки стане неможливим залучити інвесторів з-за кордону, але й наші місцеві бізнесмени\підприємці перестануть вкладати свої кошти у цю потрібну справу. «Щодня від’їжджають автобуси з нашими людьми в Румунію, де побудовані прекрасні санаторії. Але й у нашій області є місця не гірші. Потрібні лише кошти та інвестори, щоб спільними зусиллями привести все до гарного стану. А наші люди туди вкладають гроші, бо їхні ініціативи тут придушують. Тож ми самі ще маємо доплачувати підприємцям, щоб вони вкладали свої кошти, підтримували профіль оздоровчих комплексів та розвивали санаторії наданням нових робочих місць та хорошою інфраструктурою».

За словами Івана Мунтяна, сьогодні такий процес відбувається не тільки у нас в області. По всій країні йде знищення еліти, знищення малого підприємця, який хоче «підняти голову». Чи це аграрій, чи в нього будь-який інший вид діяльності. Підприємця «душать» з усіх сторін, щоб він нічого не робив. На це потрібно звертати увагу. А зараз заявляють про неправомірну вигоду там, де її немає. Якщо президент запрошує інвесторів з-за кордону, а всередині країни знищують місцевих інвесторів, то як це назвати? Голову обласної ради не цікавить походження цих грошей. Він стверджує, що оскільки президент не їздить за кордон і не питає в інвесторів, звідки у них взялися гроші, то нехай і тут цим займаються правоохоронні органи. Якщо в інвестора є гроші вкладати, розбудувати, зробити краще і допомогти людям, то це великий плюс, додав пан Іван.

Отож зрозуміло, що наразі тривають слідчі дії. До який кінцевих результатів вони призведуть, покаже час. Поки що кримінальне провадження не задіяне, а отже звинувачувати Івана Мунтяна у вчинені протизаконних дій теж є протизаконним.

г

 

.,.,.,.