Четвер, 28 Березня, 2024

До Чернівців із робочим візитом завітав Посол Республіки Молдова

14 січня до Чернівців з робочим візитом приїхала делегація з Республіки Молдова на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом в Україні Русланом Болбочаном. Далі розповість yes-chernivtsi.

В першій половині дня пан Посол зустрівся із головою Чернівецької обласної державної адміністрації Сергієм Осачуком, з яким коротко обговорив перспективи майбутнього співробітництва, можливість організації спільних наукових, освітніх і культурно-мистецьких заходів.

Зустріч в університеті               

Пізніше, о 13:00, Руслан Болбочан відвідав Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, де провів розмову із керівництвом. Зі сторони університету на офіційній зустрічі були присутні ректор Роман Петришин, проректори Тамара Марусик і Василь Балух, доцент кафедри історії України Тадей Яценюк та начальник відділу міжнародних зв’язків Сергій Луканюк.

Одразу ж ректор висловив вдячність гостям за приїзд і наголосив, що їхній візит є чудовим прикладом того, як обидві сторони можуть бути зацікавлені у заснуванні та подовженні співпраці між обома країнами. Також, за словами Романа Петришина,

«сьогодні університет уже має у своїй скарбниці 10 працюючих угод із різними університетами Республіки Молдова. Тобто співпраця налагоджена добре, проте ніхто не говорити, що це максимальна межа. Наша сьогоднішня зустріч, я сподіваюся, закладе початок спільного пошуку шляхів партнерства, причому у багатьох сферах».

Кожен із присутніх у кабінеті ректора мав змогу виголосити свої побажання, плани і пропозиції. Так, перший проректор Василь Балух звернув увагу на освітні процеси, запропонувавши частіше влаштовувати програми обміну студентами, хай і на короткий термін. Також не оминув увагою викладачів і науковців університету, наполягаючи на спільному обміні досвідом і підвищенні рейтингустатусу закладів вищої освіти завдяки цьому. Звичайно, у перспективі описав плюси запровадження подвійних дипломів, які Чернівецький національний університет уже має з деякими країнами, наприклад, Китаєм.

Культурні плани на майбутнє

Проректор за навчально-виховної роботи Тамара Марусик взяла курс на культуру і мистецтво. У травні у Чернівцях відбудеться традиційний Міжнародний вокально-хоровий конкурс-фестиваль «Хай пісня скликає друзів», на який пані Тамара запросила Руслана Болбочана разом із керівництвом інших університетів Республіки Молдова, а також учнів різноманітних музикальних шкіл. 

Зі свого боку, іноземна делегація також запросила студентів університету, шкіл та коледжу приєднатися до організації та участі у їхніх культурно-мистецьких конкурсах, виставках, фестивалях і концертах. Адже обмін культурними надбаннями, вміннями і навиками позитивно вплине на обидві сторони.

Після завершення розмови відбувся двосторонній обмін сувенірними подарунками. Зокрема, пані проректор подарувала Руслану Болбочану свою книгу «Архітектурне диво Чернівців», яку вона написала у співавторстві з головним архітектором міста Іриною Коротун.

Власне, вся бесіда і зустріч проходила у такому стилі, з одного боку – офіційному, з іншого – дружньому та невимушеному. Сподіваємося, що приїзд пана Посла принесе місту Чернівці свої плоди.

.,.,.,.