Вівторок, 19 Березня, 2024

Депутати бастують проти Мунтяна і просять відсторонити від сесії

Нещодавно розпочалося чергове засідання Чернівецької обласної ради. Серед основних питань, які планують обговорювати впродовж сесії – обласний бюджет (витрати, надходження, зміни в офіційній документації тощо). Наразі відомо, що будуть присутні 35 депутатів обласної ради. Проте далеко не всі з них погоджуються з особою головуючого сесії. Далі розповість yes-chernivtsi.

Скандал навколо Івана Мунтяна

Традиційно засіданням керує діючий голова обласної ради, у даному випадку – Іван Мунтян. Нещодавно навколо нього розгорівся скандал. Пригадаємо деякі деталі цієї справи. Івана Мунтяна звинуватили у вимаганні та отриманні хабара за передання у приватну власність оздоровчого санаторію чернівецькому підприємцю. Проти нього відкрили кримінальне провадження, влаштовували обшуки на робочому місці, а також судили у Вищому антикорупційному суді.

За результатами суду голові призначили заставу у розмірі 10 млн. гривень (яку він уже вніс) і кілька запобіжних заходів, серед яких носіння електронного пристрою контролю, конфіскація закордонного паспорту, відмова від пересування поза межами міста Чернівці без відома слідчого прокурора тощо. Іван Мунтян не визнавав свою провину, відмовлявся виконувати призначення суду і подав апеляцію, яку, на жаль, не розглянули одразу, а перенесли на кінець лютого.

До всього цього можна додати, що слідчий прокурор вимагав у Вищого антикорупційного суду звільнити Мунтяна з посади голови Чернівецької обласної ради на два місяці, мотивуючи це можливістю використання вищевказаною особою своїх робочих зв’язків задля переховування або знищення доказів злочину. Суд не виконав клопотання і залишив звинуваченому його обов’язки.

Мунтян

Депутати бойкотують проти діючого голови

Загалом вся ця епопея ще не закінчилася, проте голова облради продовжує виконувати свою роботу. Так ось, на черговому засіданні сесії він мав би керувати і вести її, та деякі депутати виявили свою незгоду. Зокрема депутат від фракції БПП «Солідарність» Іван Шевчук заявив, що не згоден брати участь у роботі сесії у той час, коли нею головує Іван Мунтян. Він звинуватив голову у некомпетентності, вказав на ганьбу всім депутатам стосовно нещодавніх подій, нагадав про постійні нападки в їхню сторону через, ніби то, покупку голосів депутатів і тому подібне.

Загалом з Іваном Шевчуком погодилися деякі його колеги і відмовилися брати участь у сесії, запропонувавши натомість призначити головування першому заступнику до завершення слідства. На сторону Шевчука став також ексголова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук, якого раніше викликали на допит через ймовірний хабар Іванові Мунтяну.

Оточеному з усіх боків Мунтяну нічого не залишалося, як погодитися з вимогами колег і віддати право першості своєму заступнику. Ображений голова висловив своє шкодування цими «несправедливими» подіями і наголосив, що завжди діяв в інтересах громади, керувався совістю, був чистим перед людьми і перед Богом. За його словами, він не несе жодної відповідальності за ті серйозні процеси, у яких його намагаються звинуватити, і просить хоча б своїх колег-депутатів бути лояльними.

Наразі сесія обласної ради проходить під керуванням заступника голови.

.,.,.,.